hummel presenteert nieuw Afghaans tenue met hijab

 

De afgelopen decennia is voetballen voor meisjes en vrouwen in Afghanistan een strijd geweest. Op Internationale Vrouwendag presenteren de Afghaanse voetbalbond en het Deense sportmerk hummel een bijzonder shirt voor de nationale ploeg.

hummel ontwierp een innovatief vrouwentenue, dat tegelijk wordt gelanceerd met het nieuwe tenue van het herenteam. Het vrouwenshirt bevat een geïntegreerde hijab die niet alleen de prestaties van de vrouwelijke voetballers in Afghanistan zal helpen, maar hen ook in staat zal stellen te concurreren op voet van gelijkheid met internationale teams uit de hele wereld.
 
De door vrouwelijke voetballers in Afghanistan getoonde moed is een krachtig symbool van hoop voor vrouwen over de hele wereld en illustreert hun kracht en vastberadenheid in de strijd tegen een overweldigende overmacht. Het toont ook de mogelijkheden van voetbal om kansen te geven en te verenigen - twee kwaliteiten die een integraal onderdeel van de lopende missie van hummel.
 
Design
Het design van het tenue voor de Afghaanse mannen en vrouwen bevat het beste van het erfgoed en de tradities van het land. De Afghaanse leeuwen sieren de voorkant van de shirts en zijn ontworpen om de kalligrafie en het snijwerk waar het land beroemd om is te weerspiegelen. Het design van de boorden is geïnspireerd op de traditionele kleding van Afghanistan. De hijab is een onderdeel van het baselayer shirt en is daarmee de eerste ooit die is opgenomen als standaard functie van een internationaal shirt. 
 
Khalida Popal
Het nieuwe tenue moet de prestaties bevorderen, maar is er vooral op gericht om het beste van Afghanistan te symboliseren en daarmee hoop te geven op een betere toekomst. De voormalige aanvoerster van het nationale damesteam, Khalida Popal, is zich zeer bewust van deze betekenis en van het belang dat wordt gehecht aan het shirt.
 
Zelf speelde ze meer dan 20 wedstrijden in het nationale team totdat een knieblessure haar dwong haar profcarrière vroegtijdig te beëindigen. Popal woont nu in Denemarken maar is nog erg verbonden met het Afghaanse nationale team, in samenwerking met hummel en de missie van het merk: Change the World through Sport.
 
“Voor een land als Afghanistan geeft het dragen van een nationaal shirt de spelers kracht en zelfvertrouwen”, zegt ze. “Ik denk dat het Afghaanse damesteam laat zien wat de potentie is van voetbal als verenigende kracht. Voor mij was het een grote eer om aanvoerster van het team te zijn, maar het was een nog veel grotere eer om als rolmodel te worden gezien, als hoop en inspiratie voor duizenden meisjes en vrouwen in Afghanistan."

 

De hele collectie is hier te bekijken. Meer informatie vindt u op de internationale website van hummel.